Komórki nowotworowe w porównaniu ze zdrowymi komórkami są bardzo specyficzne. Ich „życie” i funkcjonowanie jest bardzo skomplikowane i do dziś jest przedmiotem badań. Jednak to, co zostało już odkryte to fakt, że są w stanie przez długi czas ukrywać się przed układem immunologicznym, zmieniać jego ustawienie i przeciwstawiać się w ten sposób staraniom o ich zniszczenie.
Podstawowym pożywieniem komórek nowotworowych jest cukier – glukoza. W jego pozyskiwaniu komórki nowotworowe są bardziej agresywne i szybsze niż komórki zdrowe, dlatego w przypadku rozwoju nowotworu, dochodzi do ich szybkiego rozrostu („zagęszczania”) związanego z uciskaniem, głodzeniem i wyczerpaniem zdrowych komórek i odprowadzeniem składników odżywczych z organizmu. Komórki nowotworowe same sobie wytwarzają mechanizmy, które dostarczają im glukozy z okolicznych tkanek i umożliwiają im dostateczne odżywianie, tak potrzebne do ich rozrostu. Z dostarczonej glukozy, najczęściej przez glikolizę beztlenową (rozszczepienie glukozy bez dostępu tlenu), zyskują energię, odróżniając się w ten sposób od zdrowych komórek, które przy wytwarzaniu energii są zależne od tlenu. Mechanizm uzyskiwania energii bez dostępu tlenu prawdopodobnie był spowodowany szybkim rozrostem nowotworu, któremu już nie wystarczało tlenu z układu naczyniowego. Podczas produkowania energii przez glikolizę, jako substancja odpadowa powstaje kwas mlekowy, co powoduje wyraźnie wyższą kwasowość w okolicy nowotworu. To właśnie kwas mlekowy wytwarzany przez nowotwór podczas glikolizy powoduje problemy limfocytom T - komórkom układu odpornościowego, które nie mogą dotrzeć do nowotworu z pełną siłą. Ponadto kwas mlekowy wokół nowotworu działa jako antyoksydant, likwidator szkodliwych wolnych rodników, zmniejszając w ten sposób działanie chemioterapii i radioterapii, które wolne rodniki wytwarzają w celu uszkodzenia nowotworu. Tak, więc rak potrafi się sam bronić przed próbami jego likwidacji – przez ograniczenie zdolności obronnych komórek limfocytów T, przez działania antyoksydacyjne, a także brak tlenu w okolicy nowotworu komplikuje działanie niektórych leków. Oprócz tej obrony komórki rakotwórcze potrafią wpływać na środowisko na swoją korzyść – komórkom włóknistym (fibroblastom) dostarczają odpadowy kwas mlekowy, za co nowotwór otrzymuje substancję, która obniża wrażliwość komórek rakotwórczych na chemioterapię (tak zwana chemioodporność). Przez inne wytwarzane substancje – cytokiny, nowotwór tłumi intensywność odpowiedzi systemu immunologicznego i poprzez utrzymywanie trwałego stanu zapalnego, zmienia zdolność limfocytów T, które zamiast zlikwidować nowotwór, chronią jak własną tkankę.
W miarę rozrostu nowotworu niektóre rodzaje raka wybierają inny rodzaj potrawy – glutaminę, aminokwas endogenny powszechnie spożywany w czerwonym mięsie, roślinach strączkowych oraz produktach mlecznych. W czystej postaci jest wykorzystywana przez sportowców do wspomagania wzrostu masy mięśniowej, u pacjentów onkologicznych wspiera przyrost masy ciała. Dla ludzi zdrowych glutamina nie stanowi żadnego zagrożenia, dla raka jest niezbędna. U pacjentów onkologicznych prowadzi jej podawanie dosłownie do karmienia nowotworu, hamując w ten sposób leczenie, zatem do podawania glutaminy należy przystępować dopiero w fazie terminalnej choroby nowotworowej, gdy nie ma już żadnych szans na wyleczenie. Podczas jej rozkładu powstaje zasadowy amoniak, który neutralizuje kwaśne środowisko nowotworu, ułatwiając mu jego funkcjonowanie.
„Pożywienie” nowotworu oraz produkty jego metabolizmu pomagają sobie nawzajem. Dlatego w leczeniu raka jest ważne, aby blokować wszystkie możliwe źródła odżywiania komórek nowotworowych i tłumić metabolizm glukozy i glutaminy za pomocą odpowiednich środków – dieta o niskiej zawartości sacharydów z unikaniem pokarmów bogatych w glutaminę, naturalne suplementy – wysokiej jakości zielona herbata (najwyższą zawartością antyoksydantów wyróżniają się herbaty Matcha i Sencha), resweratrol (antyoksydant blokujący metabolizm glukozy), witamina C, betaglukany, a przede wszystkim zdrowa, najlepiej tzw. żywa dieta z przewagą pokarmów alkalizujących składających się z dużej ilości owoców, warzyw, dobrej jakości i zdrowych olejów oraz tłuszczów, które wzmacniają odporność i odciążają organizm. Odciążyć organizm oraz wspierać proces uzdrawiania można także za pomocą innych metod – pić soki owocowe i warzywne, stosować regularne posty i jeść tzw. zieloną żywność (chlorella, młody jęczmień, spirulina), aloe vera, goji, srebro koloidalne, pomoże regularny ruch na świeżym powietrzu, pobyt z bliskimi oraz aktywność, która przynosi radość.