Ostrzeżenie: Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. OK

Jak działają komórki nowotworowe, limfocyty i układ immunologiczny

Komórki nowotworowe w porównaniu ze zdrowymi komórkami są bardzo specyficzne. Ich „życie” i funkcjonowanie jest bardzo skomplikowane i do dziś jest przedmiotem badań. Jednak to, co zostało już odkryte to fakt, że są w stanie przez długi czas ukrywać się przed układem immunologicznym, zmieniać jego ustawienie i przeciwstawiać się w ten sposób staraniom o ich zniszczenie.

Odżywianie i funkcjonowanie komórek nowotworowych 

Podstawowym pożywieniem komórek nowotworowych jest cukier – glukoza. W jego pozyskiwaniu komórki nowotworowe są bardziej agresywne i szybsze niż komórki zdrowe, dlatego w przypadku rozwoju nowotworu, dochodzi do ich szybkiego rozrostu („zagęszczania”) związanego z uciskaniem, głodzeniem i wyczerpaniem zdrowych komórek i odprowadzeniem składników odżywczych z organizmu. Komórki nowotworowe same sobie wytwarzają mechanizmy, które dostarczają im glukozy z okolicznych tkanek i umożliwiają im dostateczne odżywianie, tak potrzebne do ich rozrostu. Z dostarczonej glukozy, najczęściej przez glikolizę beztlenową (rozszczepienie glukozy bez dostępu tlenu), zyskują energię, odróżniając się w ten sposób od zdrowych komórek, które przy wytwarzaniu energii są zależne od tlenu. Mechanizm uzyskiwania energii bez dostępu tlenu prawdopodobnie był spowodowany szybkim rozrostem nowotworu, któremu już nie wystarczało tlenu z układu naczyniowego. Podczas produkowania energii przez glikolizę, jako substancja odpadowa powstaje kwas mlekowy, co powoduje wyraźnie wyższą kwasowość w okolicy nowotworu. To właśnie kwas mlekowy wytwarzany przez nowotwór podczas glikolizy powoduje problemy limfocytom T - komórkom układu odpornościowego, które nie mogą dotrzeć do nowotworu z pełną siłą. Ponadto kwas mlekowy wokół nowotworu działa jako antyoksydant, likwidator szkodliwych wolnych rodników, zmniejszając w ten sposób działanie chemioterapii i radioterapii, które wolne rodniki wytwarzają w celu uszkodzenia nowotworu. Tak, więc rak potrafi się sam bronić przed próbami jego likwidacji – przez ograniczenie zdolności obronnych komórek limfocytów T, przez działania antyoksydacyjne, a także brak tlenu w okolicy nowotworu komplikuje działanie niektórych leków. Oprócz tej obrony komórki rakotwórcze potrafią  wpływać na środowisko na swoją korzyść – komórkom włóknistym (fibroblastom) dostarczają odpadowy kwas mlekowy, za co nowotwór otrzymuje substancję, która obniża wrażliwość komórek rakotwórczych na chemioterapię (tak zwana chemioodporność). Przez inne wytwarzane substancje – cytokiny, nowotwór tłumi intensywność odpowiedzi systemu immunologicznego i poprzez utrzymywanie trwałego stanu zapalnego, zmienia zdolność limfocytów T, które zamiast zlikwidować nowotwór, chronią jak własną tkankę.

Nowotwory i glutamina

W miarę rozrostu nowotworu niektóre rodzaje raka wybierają inny rodzaj potrawy – glutaminę, aminokwas endogenny powszechnie spożywany w czerwonym mięsie, roślinach strączkowych oraz produktach mlecznych. W czystej postaci jest wykorzystywana przez sportowców do wspomagania wzrostu masy mięśniowej, u pacjentów onkologicznych wspiera przyrost masy ciała. Dla ludzi zdrowych glutamina nie stanowi żadnego zagrożenia, dla raka jest niezbędna. U pacjentów onkologicznych prowadzi jej podawanie dosłownie do karmienia nowotworu, hamując w ten sposób leczenie, zatem do podawania glutaminy należy przystępować dopiero w fazie terminalnej choroby nowotworowej, gdy nie ma już żadnych szans na wyleczenie. Podczas jej rozkładu powstaje zasadowy amoniak, który neutralizuje kwaśne środowisko nowotworu, ułatwiając mu jego funkcjonowanie.

 
Dostosowanie diety w leczeniu raka

Pożywienie” nowotworu oraz produkty jego metabolizmu pomagają sobie nawzajem. Dlatego w leczeniu raka jest ważne, aby blokować wszystkie możliwe źródła odżywiania komórek nowotworowych i tłumić metabolizm glukozy i glutaminy za pomocą odpowiednich środków – dieta o niskiej zawartości sacharydów z unikaniem pokarmów bogatych w glutaminę, naturalne suplementy – wysokiej jakości zielona herbata (najwyższą zawartością antyoksydantów wyróżniają się herbaty Matcha i Sencha), resweratrol (antyoksydant blokujący metabolizm glukozy), witamina C, betaglukany, a przede wszystkim zdrowa, najlepiej tzw. żywa dieta z przewagą pokarmów alkalizujących składających się z dużej ilości owoców, warzyw, dobrej jakości i zdrowych olejów oraz tłuszczów, które wzmacniają odporność i odciążają organizm. Odciążyć organizm oraz wspierać proces uzdrawiania można także za pomocą innych metod – pić soki owocowe i warzywne, stosować regularne posty i jeść tzw. zieloną żywność (chlorella, młody jęczmień, spirulina), aloe vera, goji, srebro koloidalne, pomoże regularny ruch na świeżym powietrzu, pobyt z bliskimi oraz aktywność, która przynosi radość.

Inne informacje