Zakwaszenie organizmu (kwasica)

Zakwaszenie żołądka lub zakwaszenie organizmu jest spowodowane przede wszystkim spożywaniem pokarmów i napojów kwasotwórczych. Kwasowość żywności jest oceniana w skali pH (liczba wolnych jonów wodorowych = potential of Hadrogen). Skala pH waha się od 0 do 14. W przypadku, gdy pH jest wyższe niż 7, alkaliczność wzrasta, pH poniżej 7 wskazuje na kwasowość. Im niższe pH, tym bardziej kwaśne środowisko.

Zakwaszenie żołądka albo inaczej kwasica lub acydemia (łac. acidosis) jest obecnie uważana za chorobę cywilizacyjną, niemniej jednak może prowadzić do bardziej niebezpiecznych zwyrodnieniowych problemów zdrowotnych. Objawów zakwaszenia organizmu nie należy lekceważyć, ponieważ długotrwała nadkwaśność może prowadzić do poważniejszej choroby. Częste objawy zakwaszenia żołądka są konsekwencją chemii spożywczej, konserwantów i sztucznych barwników, które w znacznym stopniu zapełniają żołądek kwasami. Oprócz nawyków żywieniowych oraz stylu życia wpływa na balans pH również poziom stresu i napięcia psychicznego.

Czynniki zakwaszenia organizmu (kwasicy) 

Podstawowym czynnikiem zakwaszenia organizmu jest niezdrowy tryb życia. Regularne i częste spożywanie białej mąki, białego cukru, ciemnego mięsa, „sztucznych” pokarmów, kawy lub alkoholu powoduje zwiększoną produkcję kwaśnych soków żołądkowych. Nadmierne zakwaszenie jest również spowodowane brakiem owoców, warzyw i ziół w diecie. Na funkcję soków żołądkowych i ogólnie organizmu wpływa również sposób przyjmowania potrawy. Przede wszystkim niedostateczne przeżuwanie i łapczywość przy jedzeniu należą do niewłaściwych nawyków żywieniowych, które sprzyjają zakwaszeniu żołądka. Podobnie jak w przypadku innych chorób, czynnikiem wysokiego ryzyka w gastroenterologii jest palenie. Dym tytoniowy powoduje osłabienie mechanizmu zamykania między żołądkiem i przełykiem, co prowadzi do poważnego objawu zwanego zgagą. Brak regularnego snu, osłabiony układ immunologiczny oraz brak ruchu na świeżym powietrzu, to kolejne czynniki ryzyka powstania nadkwaśności żołądka.

Objawy zakwaszenia organizmu (kwasicy)

Zakwaszenie żołądka lub organizmu wpływa na funkcjonowanie całego ciała. Zakwaszenie może mieć najróżniejsze objawy, jednak najbardziej wyraźnym z nich jest ucisk w klatce piersiowej, tzw. zgaga. Objawom tym towarzyszą niewyjaśnione zmęczenie, bezsenność lub problemy jelitowe. Z objawami zgagi bardzo często mają kłopoty kobiety w ciąży, gdy dochodzi do intensywnego nacisku powiększonej macicy na żołądek. Jednak w przypadku ciąży problemy po porodzie ustępują. Zakwaszenie organizmu jest następnie związane z innymi problemami, które mogą pojawić się jako objawy, ale w zasadzie są jego przyczyną. Należą do nich zaburzenia odporności, alergie, egzemy, zapalenia ginekologiczne, bezpłodność, nadwaga, zaburzenie stabilności nerwowej, a co gorsza – choroby onkologiczne.

Rozpoznanie zakwaszenia organizmu (kwasicy) 

Nie zawsze wspomniane wyżej objawy muszą być oznaką zakwaszenia. O zakwaszeniu organizmu nas przekona prosta metoda pomiaru pH – za pomocą papierków lakmusowych. Ten test trwa tylko kilka dni. Jeżeli wskaźnik lakmusowy pozostaje po kontakcie z moczem całkowicie bez przebarwień, pasek wskazuje na silne zakwaszenie organizmu. Zielononiebieski pasek wskazuje zasadowy (alkaliczny) stopień pH i pokazuje odpowiednią zasadowość. Po kilku dniach pomiarów można ocenić kwaśne lub zasadowe środowisko organizmu.

Zapobeganie (profilaktyka) zakwaszeniu organizmu (kwasicy)

Podstawową profilaktyką nadkwaśności jest przestrzeganie zdrowego stylu życia. Przede wszystkim należy zadbać o włączenie owoców i warzyw do diety. Należy ograniczyć spożywanie białego pieczywa oraz innych produktów z białej mąki, tłustego i ciemnego mięsabiałego cukru, a przede wszystkim napojów alkoholowych oraz czarnej kawy. Całkowicie zabronione jest palenie i używanie narkotyków. Do produktów spożywczych, które należy natomiast włączyć do jadłospisu, należą grzyby, zboża pełnoziarniste, oleje omega 3 (rzepakowy, orzechowy, sezamowy, lniany…), zioła, warzywa wszelkiego rodzaju itd. Oprócz przestrzegania odpowiedniego jadłospisu ważnym składnikiem profilaktyki jest stabilność psychiczna, częsty pobyt na świeżym powietrzu, dużo snu, naturalne suplementy wzmacniające odporność oraz ograniczanie leków.

Leczenie zakwaszenia organizmu (kwasicy)

Aczkolwiek dla większości ludzi mogą być ograniczenia żywieniowe nie do pomyślenia, zawsze lepiej zainwestować trochę wysiłku i samozaparcia, aniżeli leczyć poważniejsze konsekwencje nadmiernego zakwaszenia organizmu. Zrównoważony stosunek kwasów i zasad w organizmie ma ogromny wpływ na jakość wszystkich reakcji biochemicznych i enzymatycznych w organizmie. Nieprawidłowe wybalansowanie pH może prowadzić do osteoporozy, niewydolności mikroflory jelitowej oraz choroby nowotworowej. Lepiej więc zapobiegać leczeniu poszczególnych chorób i dbać o właściwą profilaktykę. Zakwaszenie żołądka można wyleczyć przestrzeganiem już wspomnianych zasad diety oraz dodatkowo nawadnianiem organizmu wodą, sokami warzywnymi oraz herbatkami ziołowymiLeki na zakwaszenie żołądka mogą neutralizować kwasowość, ale w dłuższej perspektywie nie rozwiązują problemu. W przypadku powtarzającej się zgagi oraz zakwaszenia organizmu powinien być regularnie wzmacniany układ immunologiczny, który pomoże przywrócić właściwą równowagę w organizmie.

Wpływ układu immunologicznego na zakwaszenie organizmu (kwasicę)

Zakwaszenie żołądka lub zakwaszenie organizmu mogą trwać przez całe życie. Ponadto, jeżeli układ immunologiczny jest osłabiony, istnieje ryzyko powstania poważniejszej choroby. Organizm nie ma w przypadku zakwaszenia wystarczających mechanizmów obronnych i nie jest w stanie oprzeć się wpływom zewnętrznym. Jeżeli zatem wystąpi zgaga albo inne objawy zakwaszenia, konieczne jest wzmocnienie układu immunologicznego, idealnie naturalnym suplementem diety.


Jakie jest zastosowanie Penoxalu w gastroenterologii?

Oprócz pozytywnego wpływu na mechanizmy obronne organizmu  Penoxal wspomaga właściwe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co znajduje odzwierciedlenie w dobrej kondycji układu immunologicznego. Wspiera optymalny stan mikroflory jelitowej. Pozytywnie działa też na wypróżnianie, co można wykorzystać również w leczeniu wielu chorób, podczas których dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita, a tym samym do zwiększenia ryzyka rozwoju poważniejszych schorzeń. Penoxal ma pozytywny wpływ na proces trawienia, żołądek, jak również układ trawienny. Jest to zatem odpowiedni suplement do ogólnego wzmocnienia organizmu w leczeniu chorób gastroenterologicznych, co w swoich wypowiedziach o Penoxalu potwierdzają lek.med. Anna Galambošová, farmaceuta PharmDr. Tomáš Arndt i inni lekarze. O doświadczeniach osób używających Penoxal można więcej dowiedzieć się TUTAJ.

Opowiedz nam swoją historię

Pomożesz innym, a my Cię nagrodzimy.

Więcej informacji