Zgaga, czyli pyrosis jest głównym objawem zakwaszenia organizmu. Przejawia się nieprzyjemnym, niekiedy nawet bolesnym pieczeniem w okolicach mostka. Bezpośrednią przyczyną powstawania zgagi jest choroba refluksowa żołądka, czyli cofanie się soków żołądkowych do przełyku. Na zgagę cierpi znaczna część populacji, co jest spowodowane przede wszystkim nieodpowiednim stylem życia, niewłaściwym odżywianiem, osłabionym układem odpornościowym i nadmiarem alkoholu. Ze zgagą mają zwykle problemy ciężarne kobiety, najczęściej w trzecim trymestrze ciąży. Ich dolegliwości jednak w większości przypadków same ustępują po porodzie.
Oprócz pozytywnego wpływu na mechanizmy obronne organizmu Penoxal pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, co znajduje odzwierciedlenie w dobrej kondycji układu immunologicznego. Wspomaga optymalny stan mikroflory jelitowej. Pozytywnie wpływa też na wypróżnianie, co można wykorzystać również w leczeniu wielu chorób, podczas których dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita, a tym samym do zwiększenia ryzyka rozwoju poważniejszych chorób. Pozytywny wpływ Penoxalu na trawienie przejawia się dobrym funkcjonowaniem żołądka i układu trawiennego. Jest to zatem odpowiedni suplement stosowany w ogólnym leczeniu chorób gastroenterologicznych, co w swoim oświadczeniu o Penoxalu potwierdzają lek. med. Anna Galambošová, farmaceuta PharmDr. Tomáš Arndt oraz inni lekarze. O doświadczeniach osób używających Penoxal można dowiedzieć się więcej TUTAJ.
Zalecane dawkowanie podczas terapii gastroenterologicznej to 2 kapsułki dziennie przez okres miesiąc
Oprócz ciąży zgagę wywołuje spożycie większej ilości alkoholu, czarnej kawy, zbyt dużo pikantnych albo tłustych pokarmów, a także długotrwały stres oraz niewłaściwy tryb życia. Do kluczowych czynników wywołujących zgagę należy również przepuklina rozworu przełykowego – choroba polegająca na przemieszczaniu się części żołądka z jamy brzusznej do dolnej części klatki piersiowej poprzez rozwór przełykowy przepony. Przyczyną powstania przepukliny rozworu przełykowego bywa nadwaga. Dalszą przyczyną zgagi może być zbyt dużo leków albo ich zwiększona konsumpcja. Ryzyko powstania zgagi ma też związek z zakwaszeniem organizmu, który jest główną przyczyną problemów zdrowotnych, a wynika z połączenia spożywania nieodpowiedniego jedzenia i osłabionego układu immunologicznego.
Jeżeli objawy zgagi zostaną zignorowane, problem może doprowadzić do ważniejszej choroby, takiej jak przewlekłe zapalenie przełyku, lub co gorsza, rak przełyku. Oprócz typowego objawu pieczenia na piersiach zgaga wywołuje gorycz, kwasowość oraz nieprzyjemny posmak w ustach. Cofające się soki żołądkowe często drażnią fałdy głosowe, dlatego z jednym z kolejnych objawów choroby refluksowej może być chrypka. Mniej widzialne objawy to nadmierne ślinienie, odbijanie i ból w podbrzuszu.
Podstawowy sposób zapobiegania zgadze to właściwa dieta, zdrowy tryb życia z wystarczającą ilością owoców i jarzyn, odpowiednich płynów (woda, herbaty ziołowe, soki jarzynowe), produkty zasadotwórcze, unikanie alkoholu i nadmiernego picia czarnej kawy. Regularny i wysokiej jakości sen pomoże zapobiec nie tylko na przykład chorobie refluksowej przełyku, lecz również innym chorobom. Niewystarczająca ilość snu bowiem osłabia ciało i skraca czas na potrzebną regenerację. Dzięki temu dochodzi do osłabienia układu immunologicznego, który potem nie potrafi stawić czoła czynnikom ryzyka. Regularne wzmacnianie układu immunologicznego więc bardzo skutecznie zapobiega zgadze.
Do ulubionych i najczęściej stosowanych sposobów szybkiej pomocy przy zgadze należy soda oczyszczona czy mleko. Pomogą zneutralizować kwasowość jednak tylko na krótki czas, ale nie usuną całkowicie przyczyny problemu. Oprócz środków medycznych, których używanie raczej należy ograniczać ze względu na ich szkodliwość dla organizmu, istnieją różne naturalne środki lecznicze, którymi można sobie pomóc. Na przykład sok ze wspaniałej rośliny aloe vera ma właściwości lecznicze eliminujące objawy zgagi. Kolejnymi naturalnymi pomocnikami w walce ze zgagą są niektóre zioła jak mięta, piołun, mniszek czy melisa. Wzmacnianie odporności naturalnymi dodatkami do żywności jest niezbędne, by zapobiec nawrotom zgagi i przywrócić naturalną równowagę w organizmie.
Tylko niewielki odsetek ludzi nie ulegnie zewnętrznym wpływom nowoczesnego stylu życia pełnego stresu, niezdrowych artykułów żywnościowych i pracy siedzącej. Wtedy od indywidualnej odporności zależy, jak organizm potrafi się temu przeciwstawić. Jeśli dojdzie do osłabienia układu immunologicznego, organizm nie będzie w stanie utrzymać niezbędnej równowagi kwasowo- zasadowej w ciele, a tym samym dojdzie do pierwszych objawów nadkwasowości, jakim jest zgaga. Regularnym wzmacnianiem odporności naturalnymi suplementami diety można zapobiec temu stanowi.